szczepienia infolinia

Szpital Powiatowy we Wrześni informuje, iż z dniem 1 kwietnia b.r. nie będzie prowadził zapisów na szczepienia pod numerem telefonu 517 745 329. Rejestracja na szczepienia odbywa się przez bezpłatną i całodobową infolinię pod numerem - 989.
Szpital w dalszym ciągu kontynuuje szczepienia zgodnie z Narodowym Programem Szczepień.
Więcej informacji na stronie http://www.gov.pl/szczepimysie/rejestracja


Przygotowała:
Anna Kowalczyk
Pielęgniarka Naczelna

 

 

Pragniemy serdecznie podziękować za Wielkanocne Życzenia Świąteczne, zarówno w wersji papierowej, ale też elektronicznej. Jesteśmy bardzo wdzięczni za przekazane ciepłe i życzliwe słowa, duchowe wsparcie. Przesłane życzenia, podziękowania i wyrazy uznania nadają sens naszej pracy. Za wszystkie piękne kartki serdecznie dziękujemy. Wśród przesłanych kartek wyróżnia się kartka od Pierwszej Damy Pani Agaty Kornhauser-Dudy - Małżonki Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.

zyczenia1 zyczenia2 zyczenia3 zyczenia4

 

 

Lista rzeczy potrzebnych podczas pobytu w oddziale  COVID-19 

  1. Dokument tożsamości, karty informacyjne z poprzedniego leczenia (jeśli to możliwe ksero), spis leków ostatnio stosowanych
  2. Woda mineralna w plastikowych butelkach
  3. Przybory toaletowe – szczoteczka i pasta do mycia zębów, szczotka/grzebień do włosów, mydło w płynie lub myjki jednorazowego użytku nasączone płynem myjącym, ręczniki (2 szt.), maszynkę do golenia jednorazowego użytku(mężczyźni), krem lub balsam nawilżający, chusteczki higieniczne lub inne środki higieniczne stosowane indywidualnie np. podpaski, wkładki
  4. Klapki pod prysznic, kapcie lub inne obuwie najlepiej zmywalne
  5. Piżama/ koszula nocna (jeśli możliwe kilka sztuk na zmianę, skarpety (szczególnie dla seniorów)
  6. Sztućce i kubek (posiłki chory otrzymuje w opakowaniach jednorazowego użytku wraz ze sztućcami i kubkiem – do decyzji chorego)
  7. Produkty spożywcze w małych opakowaniach nie wymagające przechowywanie w lodówce
  8. Telefon komórkowy i ładowarka
  9. Okulary i aparat słuchowy jeżeli ktoś korzysta

Paczki dla chorych można dostarczać do Szpitala (wejście od ul. Warszawskiej) od godziny 10:00 do 18:00

Uwaga:

Po powrocie do domu postępuj z rzeczami, które miałeś w szpitalu zgodnie z pisemnymi zaleceniami dołączonymi podczas wypisu.

Załącznik - Zasady postępowania z rzeczami, które znajdowały się na sali pacjenta »

Przygotowała:
Anna Kowalczyk
Pielęgniarka Naczelna

 

 

 

"Szpital Powiatowy we Wrześni" Spółka z o. o. w restrukturyzacji informuje, że w Mobilnym Punkcie Pobrań COVID-19 nie wykonujemy badań komercyjnych (prywatnych).

 

Na oddziale ortopedii i traumatologii narządu ruchu wrzesińskiego szpitala wykonano po raz pierwszy w historii szpitala zabieg dyscektomii szyjnej. Kwalifikację oraz zabieg wykonał dr Adam Sulewski, kierownik tegoż oddziału.

Przyjęta na oddział pacjentka cierpiała z powodu silnych dolegliwości bólowych kręgosłupa szyjnego spowodowanego przepukliną dysku w odcinku szyjnym, która uciskała na korzenie nerwowe. Małoinwazyjny zabieg dyscektomii szyjnej (ACDF) polegał na zniwelowaniu ucisków na struktury nerwowe. Chory i uszkodzony dysk zastąpiono specjalnym implantem.

Zabieg trwał niecałą godzinę. Chora następnego dnia po zabiegu wyszła do domu.

Zarząd placówki liczy na to, że zabieg wejdzie na stałe do katalogu świadczeń wrzesińskiego szpitala.

dyscektomia szyjna1dyscektomia szyjna2

 

 

telefon

Informujemy, iż do Przychodni Lekarza Rodzinnego przy "Szpitalu Powiatowym we Wrześni" Sp. z o.o. należy dzwonić na niżej podane numery telefonu:

  • 61 4370 623
  • 797 140 269

Jednocześnie uprasza się, aby nie dzwonić na pozostałe numery telefonów, które były dotychczas umieszczone na naszej stronie internetowej, gdyż służą one wyłącznie do oddzwaniania celem udzielenia teleporady przez lekarzy rodzinnych.

 

 

gruzlica

Święto wyznaczone przez Światowe Zgromadzenie WHO w rocznicę poinformowania świata nauki o wyizolowaniu prątka gruźlicy przez Roberta Kocha  w 1882 roku.

Jedną z najczęściej występujących  chorób zakaźnych na świecie  jest gruźlica. Gruźlica jest chorobą bakteryjną wywoływaną przez prątki gruźlicy (bakterie Mycobacterium tuberculosis).

Gruźlica jest przenoszona głównie drogą kropelkową. Znacznie rzadziej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową m.in. poprzez spożycie skażonego mleka zakażonej krowy, a także poprzez kontakt bezpośredni z uszkodzoną skórą lub błonami śluzowymi.

Źródłem zakażenia są głównie osoby chore na gruźlicę, w fazie prątkowania.
Prątki wydalają się z organizmu człowieka chorego  np. w czasie kaszlu, głośnego mówienia, kichania.

Najczęstszą postacią gruźlicy jest gruźlica płuc. W Polsce zachorowalność na gruźlicę stopniowo, ale systematycznie maleje. W roku 2017 wynosiła 15,1 na 100 tys. Ludności (w całym kraju zachorowało 5787 osób). Wśród chorych było 68 dzieci w wieku do 14 lat. Dla porównania w roku 1957 chorobę tę rozpoznano u 82 201 osób, w tym u 16 402 dzieci w wieku do 14 lat, a zapadalność ogólna wynosiła 290,4 na 100 tys. ludności. Podobnie jak w innych krajach, wśród chorych przeważają mężczyźni.

Oto podstawowe objawy, które powinny skłonić każdego do poddania się badaniu lekarskiemu: gorączka, osłabienie organizmu, brak apetytu, utrata masy ciała, długotrwale utrzymujący się kaszel, duszności, bóle w klatce piersiowe, krwotoki płucne, nocne poty.

W Polsce zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych obowiązkowe są szczepienia BCG wyłącznie niemowląt. Zwalczanie gruźlicy opiera się głównie na wykrywaniu osób, które mogą stanowić źródło zakażenia dla innych osób i wdrożeniu leczenia z zastosowaniem długotrwałej kuracji z użyciem antybiotyków i chemioterapeutyków.

Gruźlica płuc jest całkowicie i trwale uleczalna jeśli jest wcześnie wykryta i prawidłowo leczona.

Przygotował: Michał Badowski
Kierownik Działu Organizacyjno-Prawnego
"Szpitala Powiatowego we Wrześni" Sp. z o.o.

 

pandemia

Za nami rok pandemii, czas bardzo trudny dla wszystkich. Poniżej proponujemy posumowanie tego okresu z przymrużeniem oka. Stworzyliśmy nasz covidowy alfabet.

A - jak airvo, czyli urządzenie ratujące życie do wysokoprzepływowej tlenoterapii,
B - jak brednie o braku pandemii,
C - jak covid-19, czyli choroba wywołana zakażeniem koronawirusem,
D - jak darczyńcy, których w ostatnim okresie było bardzo dużo,
E - jak epidemia, a raczej pandemia, której końca niestety nie widać,
F - jak FFP2 i 3, czyli pożądane maseczki,
G - jak Genexpert, czyli aparat, który w ciągu godziny potwierdza lub wyklucza zakażenie,
H - jak hospitalizacja,
I - jak izolatki i śluzy,
J - jak leczyć koronawirus,
K - jak kwarantanna,
L - jak lockdown,
Ł - jak łóżka szpitalne,
M - jak maseczki, które na początku pandemii otrzymywaliśmy od darczyńców,
N - jak hasło "nie kłam medyka",
O - jak obostrzenia,
P - jak pacjent,
R - jak rękawiczki jednorazowe, które podrożały wielokrotnie,
S - jak Starostwo Powiatowe we Wrześni wspierające szpital,
T - jak tlenoterapia, która ratuje życie covidowym pacjentom,
U - jak utrata smaku i węchu, czyli częste objawy zakażenia,
W - jak wymaz, który nie należy do przyjemności,
Z - jak Zarząd Województwa, który bardzo nam pomógł w walce z pandemią,
Ż - jak żołnierze, którzy wspomagali nasz szpital.

 

warzywaWiosna zawitała już w pełni nie tylko w kalendarzu, ale również w przyrodzie, która powoli budzi się do życia z zimowego letargu. Jest to idealny czas dla naszego organizmu, by podjąć decyzję o wiosennych porządkach na naszym talerzu.

Prezentujemy listę grup produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety, aby poczuć się lżej i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem oraz pozytywną energią każdego dnia:

Zioła (natka pietruszki, oregano, rozmaryn, tymianek, kolendra itp.), przyprawy (imbir, kurkuma, ostra papryka, pieprz, cynamon itp.) oraz wszystkie owoce i warzywa o intensywnych kolorach (jagody, cytrusy, warzywa liściaste, buraki, marchew itp.) – są bogate w witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w przeciwutleniacze, dzięki czemu mają silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne.

Tłuste ryby morskie (śledź, dziki łosoś, makrela), owoce morza i tran – to najlepsze źródła kwasów tłuszczowych n-3, które usprawniają pracę układu krążenia i nerwowego.

Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery) – ze względu na wysoką wartość odżywczą i obecność bakterii probiotycznych wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pokarmowego.

Warzywa kapustne (kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż) – są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, a dodatkowo są niskokaloryczne.

Produkty bogate w błonnik (warzywa i owoce, ale również nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe) - zapobiegają zaparciom, powodują obniżeniu wchłaniania cholesterolu. Ponadto prowadzą do usuwania toksyn oraz korzystnie wpływają na rozwój dobrych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym.

Materiał przygotował:
Krystian Antkiewicz
Dietetyk
„Szpital Powiatowy we Wrześni” Sp. z o.o.