stock szpital oddzialy

 

poradnie

 

pracownie

 

AKTUALNOŚCI

 

Jak wzmocnić odporność organizmu w okresie jesiennym?

owoce

Temperatura spada, coraz łatwiej się przeziębić, zbliża się sezon zachorowań na grypę. Co jeść aby wzmocnić swoją odporność - radzi nasz specjalista detetyk - Pan Krystian Antkiewicz.

Jednym z głównych czynników wpływających na odporność organizmu ma zbilansowana dieta. W diecie powinno się znaleźć źródło białka, węglowodanów złożonych i odpowiednie proporcje tłuszczy nasyconych i nienasycone. Dodatkowo powinna obfitować w sezonowe warzywa i owoce. Należy przy tym unikać przetworzonego, śmieciowe jedzenia.

antkiewicz krystianProdukty, które pomogą wzmocnić odporność naszego organizmu.

  1. Olej lniany – zawiera najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Olej lniany nie tylko wzmacnia odporność, ale i zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Zawarte w nim lignany mają silne działanie antyoksydacyjne.
  2. Cebula - jest bogatym źródłem witaminy C i takich pierwiastków jak: cynk, magnez, fosfor, siarka i krzem, które wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje. Zawiera także sporo fitoncydów, czyli substancji o działaniu bakteriobójczym.
  3. Kasza jaglana - ma działanie antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają nie tylko za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale także wspomagają nasz system immunologiczny i biorą udział w produkcji przeciwciał.
  4. Imbir - ma działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, zwalcza bakterie chorobotwórcze.
  5. Żen-szeń - pobudza do działania białe krwinki i stymuluje produkcję przeciwciał przeciwwirusowych. 
  6. Czosnek - zawiera podobnie jak cebula bakteriobójcze olejki eteryczne i związki siarki.
  7. Miód - jest on bogatym źródłem: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu i kobaltu, a także witamin z grupy B oraz A i C. Ponadto, w miodzie znajduje się wiele enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół (lizozym, inhibina i apidycyna), które mają działanie silnie antybiotyczne i bakteriostatyczne.
  8. Ryby i owoce morza, oprócz kwasów omega 3 i 6, które wpływają zbawiennie na wzmocnienie odporności, ryby zawierają również selen. Jest on jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
  9. Kapusta - jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która jest tak ważna przy budowie naszej bariery ochronnej przed drobnoustrojami. Zawiera również sporo witamin z grupy B, a także witaminę E, K i rutyny. Obfituje ponadto w magnez potas, wapń i beta-karoten.

 

KONTAKT

 

 
"Szpital Powiatowy we Wrześni" Sp. z o.o. w restrukturyzacji
ul. Słowackiego 2, 62-300 Września
Tel. Centrala: +48 61 43 70 500
Tel. Sekretariat: +48 61 43 70 590
Fax.: +48 61 43 79 730
e-mail: sekretariat@szpitalwrzesnia.home.pl
skrytka ePUAP: /SzpitalWrzesnia/SkrytkaESP

telefony

tablica

 

 powiat logo nfz logo pacjent nfos logo hope pfz logo

 

ue nfos logo 100 nfos logo 100