Temperatura spada, coraz łatwiej się przeziębić, zbliża się sezon zachorowań na grypę. Co jeść aby wzmocnić swoją odporność - radzi nasz specjalista detetyk - Pan Krystian Antkiewicz.
Jednym z głównych czynników wpływających na odporność organizmu ma zbilansowana dieta. W diecie powinno się znaleźć źródło białka, węglowodanów złożonych i odpowiednie proporcje tłuszczy nasyconych i nienasycone. Dodatkowo powinna obfitować w sezonowe warzywa i owoce. Należy przy tym unikać przetworzonego, śmieciowe jedzenia.
Produkty, które pomogą wzmocnić odporność naszego organizmu.
- Olej lniany – zawiera najwyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Olej lniany nie tylko wzmacnia odporność, ale i zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Zawarte w nim lignany mają silne działanie antyoksydacyjne.
- Cebula - jest bogatym źródłem witaminy C i takich pierwiastków jak: cynk, magnez, fosfor, siarka i krzem, które wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje. Zawiera także sporo fitoncydów, czyli substancji o działaniu bakteriobójczym.
- Kasza jaglana - ma działanie antywirusowe i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają nie tylko za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale także wspomagają nasz system immunologiczny i biorą udział w produkcji przeciwciał.
- Imbir - ma działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, zwalcza bakterie chorobotwórcze.
- Żen-szeń - pobudza do działania białe krwinki i stymuluje produkcję przeciwciał przeciwwirusowych.
- Czosnek - zawiera podobnie jak cebula bakteriobójcze olejki eteryczne i związki siarki.
- Miód - jest on bogatym źródłem: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu i kobaltu, a także witamin z grupy B oraz A i C. Ponadto, w miodzie znajduje się wiele enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół (lizozym, inhibina i apidycyna), które mają działanie silnie antybiotyczne i bakteriostatyczne.
- Ryby i owoce morza, oprócz kwasów omega 3 i 6, które wpływają zbawiennie na wzmocnienie odporności, ryby zawierają również selen. Jest on jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
- Kapusta - jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która jest tak ważna przy budowie naszej bariery ochronnej przed drobnoustrojami. Zawiera również sporo witamin z grupy B, a także witaminę E, K i rutyny. Obfituje ponadto w magnez potas, wapń i beta-karoten.