stock szpital oddzialy

 

poradnie

 

pracownie

 

AKTUALNOŚCI

 

Tydzień dla Serca

kardio

W dniach od 17 do 24 kwietnia w Polsce obchodzony jest coroczny Tydzień dla Serca. Celem tego wydarzenia jest promowanie profilaktyki chorób układu krążenia, w szczególności poprzez zdrową dietę i styl życia. Ponadto szczególny nacisk kładzie się na upowszechnienie wiedzy o chorobach serca - ich przyczynach i możliwościach zapobiegania.

Choroby układu krążenia są od lat główną przyczyną zgonów w Polsce. Według najnowszych danych w pierwszej połowie 2020 roku na choroby układu krążenia zmarło 84 571 osób.

Z tego punktu widzenia ogromnym problemem są szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie choroby cywilizacyjne, takie jak hipercholesterolemia czy nadciśnienie tętnicze, prowadzące do dalszych, jeszcze poważniejszych schorzeń, m.in. zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu (krwotocznego i niedokrwiennego), tętniaków czy zakrzepicy – a więc chorób będących często bezpośrednią przyczyną zgonu lub mających bezpośredni, negatywny wpływ na jakość życia chorego.

Choroby serca i naczyń, takie jak: choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu, powstają w wyniku działania tak zwanych czynników ryzyka. Szczególnie narażone na rozwój chorób układu krążenia są osoby, u których jednocześnie występuje kilka takich czynników.

Do najważniejszych należą:

  • nadwaga,
  • otyłość brzuszna,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • cukrzyca typu 2,
  • palenie tytoniu,
  • brak regularnego wysiłku fizycznego,
  • nadużywanie alkoholu.

Choroby układu krążenia są ze sobą wzajemnie powiązane. Nadciśnienie krwi nasila procesy miażdżycowe w tętnicach. Miażdżyca, zwężając i usztywniając naczynia krwionośne powoduje wzrost ciśnienia krwi i pozostaje główną przyczyną powodującą zawał serca. Zmienione miażdżycowo naczynia mózgowe przyczyniają się z kolei do powstawania udaru mózgu.

Co zrobić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby układu krążenia?

  • dbać o prawidłową masę ciała. Należy pamiętać o włączeniu do jadłospisu warzyw i owoców, które powinny być spożywane praktycznie podczas każdego posiłku. Zaleca się spożywanie codziennie minimum 400 g warzyw i owoców w proporcjach: 3-4 warzywa i 1-4 owoce. Ograniczyć ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Do przyrządzania potraw używać oliwy z oliwek czy oleju kokosowego. W jadłospisie należy uwzględnić więcej dań z ryb czy roślin strączkowych.
  • prowadzić aktyny tryb życia. Aktywność fizyczna zalecana jest dla osób w każdym wieku. Ważne jest, aby była dostosowana do wieku, sylwetki i stanu zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dorośli (18-64 lata) wykonywali aktywność fizyczną przez 150–300 minut tygodniowo o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut o dużej intensywności. 
  • zrezygnować z palenia tytoniu. Jedna, wypalona w ciągu dnia, paczka papierosów czterokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca u czterdziestolatka w porównaniu z osobą niepalącą. 
  • ograniczyć spożycie alkoholu.
  • wykonywać regularnie badania profilaktyczne w kierunku wczesnego wykrycia chorób układu krążenia i wdrożenia efektywnego leczenia.

Karta badania profilaktycznego obejmuje następujące informacje:

  • obciążenia rodzinne (zawał serca, udar mózgu u ojca przed 55 rokiem życia.; u matki przed 60 rokiem życia),
  • palenie papierosów,
  • przyjmowanie leków hipotensyjnych, hipolipemizujących (satyna, fibrat),
  • wykonywanie ćwiczeń fizycznych trwających powyżej 30 minut,
  • wyniki badania fizykalnego,
  • wynik oceny BMI,
  • pomiary ciśnienia tętniczego,
  • wyniki badań biochemicznych: cholesterol całkowity, cholesterol HDL, cholesterol LDL, trójglicerydy, glukoza na czczo.

Na tej podstawie lekarz dokonuje oceny ryzyka chorób układu krążenia oraz wskazuje zalecenia dla pacjenta: edukację lub dalszą diagnostykę i leczenie w poradni specjalistycznej.

Źródło: Narodowy Instytut Kardiologii (https://www.ikard.pl/karta-ryzyka-score.html)

Przygotował: Michał Badowski
Kierownik Działu Organizacyjno-Prawnego
"Szpitala Powiatowego we Wrześni" Sp. z o.o.

 

KONTAKT

 

 
"Szpital Powiatowy we Wrześni" Sp. z o.o. w restrukturyzacji
ul. Słowackiego 2, 62-300 Września
Tel. Centrala: +48 61 43 70 500
Tel. Sekretariat: +48 61 43 70 590
Fax.: +48 61 43 79 730
e-mail: sekretariat@szpitalwrzesnia.home.pl
skrytka ePUAP: /SzpitalWrzesnia/SkrytkaESP

telefony

tablica

 

 powiat logo nfz logo pacjent nfos logo hope pfz logo

 

ue nfos logo 100 nfos logo 100