Europejski Dzień Walki z Otyłością obchodzony jest od 2010 roku z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Europejskiej Konferencji Ministerialnej w sprawie Walki z Otyłością.
Ma on na celu zwrócenie uwagi na problem nadwagi i otyłości oraz zwiększenie świadomości społecznej na temat prawidłowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie i samopoczucie człowieka.
Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty zmaga się już z otyłością. Problem ten coraz częściej dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci i młodzieży.
Głównymi przyczynami narastającego problemu nadwagi i otyłości jest spożywanie wysokokalorycznej, przetworzonej żywności bogatej w tłuszcz, słodycze, którymi „zajadamy” stres i nudę, a ponadto siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej. Wszystko to sprawia, że liczba osób z nadwagą i otyłością z dnia na dzień rośnie.
Otyłość jest przyczyną wielu poważnych, często śmiertelnych chorób, taki jak: choroby układu krążenia, nowotwory (trzustki, nerek, jelita grubego, prostaty czy rak piersi), choroby nerek, wątroby i naczyń żylnych, zwyrodnienie całego układu kostno-stawowego, nadciśnienie tętnicze i miażdżyca. Dodatkowo u osoby z poważną nadwagą wzrasta także ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca, a także cukrzycy typu II.
Włączenie odpowiedniej diety bogatej w warzywa i owoce oraz aktywne spędzanie wolnego czasu to podstawa zmian gwarantujących utrzymanie szczupłej sylwetki, a co za tym idzie zdrowia.
Materiał przygotował:
Krystian Antkiewicz
Dietetyk